Vinter er tid for beskjæring

Hjertenøtt krever mindre beskjæring enn andre frukttrær. Det viktigste er å få planta til å forme en stamme som går opp over 2 meter før den legger seg ut med krone. Uklipt vil treet etter hvert fremstå som en gigantisk busk.

For å unngå soppangrep er det ønskelig å gjøre beskjæring i tørre perioder på vinteren. Vi ønsker å gjøre det før vi risikerer blødning i treet, og har derfor satset på beskjæring i januar.

Øverst har mange trær splittet siste del av årsskuddet i en dobbel topp. Her har vi bare vippet av det øverste skuddet på den ene for hånd. Det kan så vidt sees på bildet øverst i saken at den ene toppen har mistet det ytterste skuddet. Dette gjorde vi tidlig i januar.

Mot slutten av januar klipte vi det som skulle klippes bort. Alt skal til slutt renskes bort nedenfor 2,5 meter, men for å ikke være alt for hard, prioriterer vi å fjerne greiner som konkurrerer med toppskuddet, samt greiner som står svært langt nede. Vi klipper 5 cm ut fra stammen, innenfor nederste knopp. Så er det bare å satse på at været holder seg tørt og stabilt, slik at de tørker raskt inn.